Dietetyka
Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu
TABS-AUTO-BUILD
O kierunku
Jeśli:
– zależy Ci na zdobyciu kompleksowej wiedzy z zakresu nauk medycznych i nauk o zdrowiu,
– interesujesz się zasadami zdrowego odżywiania,
– chcesz wiedzieć, w jaki sposób w zależności od jednostki chorobowej, prawidłowo ułożyć dietę,
– lubisz gotować i eksperymentować na talerzu,
wybierz kierunek dietetyka w Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Studia na tym kierunku umożliwią Ci nabycie umiejętności z zakresu promowania zdrowego stylu życia, w tym w szczególności zasada racjonalnego odżywiania oraz rozwiązywania problemów żywienia człowieka zdrowego i chorego.
Studia I stopnia skierowane są do osób posiadających maturę. Po ich ukończeniu absolwent uzyskuje tytuł zawodowy licencjata, który pozwala kontynuować naukę na studiach II stopnia i zdobycie tytułu magistra, będącego przepustką do kontynuacji nauki w szkole doktorskiej i zdobycia stopnia doktora.
DIETETYKA – studia I stopnia, stacjonarne
Jak długo trwają studia?
6 semestrów
Opis kierunku:
Nadrzędnym celem kształcenia jest przygotowanie wykwalifikowanej kadry dla podmiotu, który zajmuje się problematyką żywienia człowieka zdrowego i chorego. Ponadto absolwenci znajdą zatrudnienie w nadzorowaniu procesów związanych z prawidłowym i bezpiecznym żywieniem (instytucje ochrony zdrowia, struktury Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zakłady żywienia zbiorowego).
Ukończenie studiów pierwszego stopnia kierunku dietetyka umożliwia promocję i poradnictwo w zakresie racjonalnego odżywiania, podejmowanie indywidualnej działalności skierowanej na profilaktykę zaburzeń stanu zdrowia związanych z odżywianiem oraz prowadzenie badań naukowych w tym zakresie.
Specjalista dietetyk, posiada umiejętności wykorzystania wiedzy w działaniach praktycznych oraz edukacji osób zdrowych i chorych. Program studiów obejmuje przedmioty z zakresu nauk teoretycznych (nauki medyczne i nauki o zdrowiu) oraz zajęcia praktyczne (technologię żywności i potraw oraz towaroznawstwo). Praktyczne zastosowanie zdobytej wiedzy realizowane jest w trakcie zajęć klinicznych i praktyk zawodowych w zakładach opieki zdrowotnej oraz zakładach żywienia zbiorowego.
Specjalność dietetyka kliniczna
Studia umożliwią pozyskanie umiejętności w zakresie przeprowadzania wywiadu medycznego i żywieniowego, dokonywania oceny sposobu żywienia oraz stanu odżywienia, a także dokonywania pomiarów antropometrycznych i analizowania wyników badań laboratoryjnych oraz współpracy w zespole terapeutycznym. Ponadto, studenci uczą się stosowania diet w różnych jednostkach chorobowych z uwzględnieniem interakcji żywieniowych z lekami, określania zasadności diety, planowania i wdrażania odpowiednich postępowań żywieniowych w celu zapobiegania chorobom dietozależnym oraz ich leczenia i edukacji w tym zakresie.
Specjalność dietetyka w sporcie
Kierunek dietetyka ze specjalnością dietetyka w sporcie to obszar nauki łączący wiedzę z zakresu żywienia i dietetyki z potrzebami sportowców oraz osób pragnących poprawić swoją wydolność fizyczną i osiągnięcia sportowe. Jest to specjalność skupiająca się na dostarczaniu optymalnego wsparcia żywieniowego, które umożliwia osiąganie celów zdrowotnych oraz sportowych tj. zapewnienie odpowiedniej regeneracji, zwiększenie możliwości wysiłkowych, czy modyfikację składu masy ciała. Studenci tej specjalności zdobywają dogłębną wiedzę na temat metabolizmu w warunkach spoczynku oraz podczas wysiłku fizycznego, ponadto uczą się analizować indywidualne potrzeby żywieniowe sportowców i osób aktywnych fizycznie, biorąc pod uwagę rodzaj aktywności, intensywność oraz czas trwania treningów. W ramach specjalności studenci zdobywają wiedzę na temat suplementacji, uczą się, jak dostosować żywienie do okresów specjalnych, takich jak przygotowania do zawodów, fazy intensywnych treningów czy okresów regeneracji. Kierunek dietetyka ze specjalnością dietetyka w sporcie jest kierowany do osób zainteresowanych połączeniem sportu z wiedzą z zakresu żywienia i dietetyki w celu osiąganiu najlepszych wyników sportowych poprzez optymalizację diety i nawyków żywieniowych.
Specjalność psychodietetyka
Dietetyka ze specjalnością psychodietetyka to obszar nauki łączący wiedzę z zakresu dietetyki z elementami psychologii. Głównym celem psychodietetyki jest zrozumienie, jak procesy psychiczne wpływają na nawyki żywieniowe, wybory żywieniowe, a także jak można efektywnie wspierać zachowania żywieniowe w celu poprawy ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia. Studenci tej specjalności zdobywają wiedzę z zakresu prawidłowego odżywiania się, chorób dietozależnych oraz zachowań zdrowotnych. Ponadto uczą się jak oddziaływać na jednostki i grupy, aby wspomagać zmianę sposobu żywienia oraz jak motywować do zmiany. W ramach specjalności studenci zdobywają umiejętność interdyscyplinarnego podejścia do przyczyn pewnych zachowań żywieniowych, ich wzorców i sposobów ich modyfikacji. Psychodietetyka skupia się na psychologii zmiany, badając, jak skutecznie wprowadzać i utrzymać zmiany wykorzystując do tego techniki motywacyjne czy stawianie celów. Kierunek dietetyka ze specjalnością psychodietetyka łącząc wiedzę z zakresu dietetyki i psychologii kierowany jest do osób zainteresowanych holistycznym podejściem do zdrowia. Kierunek ten pozwala zrozumieć jak poprawić zdrowie psychiczne i fizyczne poprzez wpływ na zachowania żywieniowe.
Gdzie i jak są realizowane zajęcia:
Zajęcia prowadzone są w formie wykładów, seminariów i ćwiczeń, w tym ćwiczeń praktycznych pod nadzorem wykładowcy.
Zajęcia odbywają się w formie wykładów, seminariów i ćwiczeń, w tym ćwiczeń praktycznych w oddziałach szpitalnych, laboratoriach i pracowniach kształcenia kierunkowego pod nadzorem wykładowcy oraz w formie praktyk zawodowych.
Wykłady i ćwiczenia odbywają się w bardzo dobrze przygotowanych salach wykładowych i pracowniach kierunkowych, dysponujących nowoczesnym wyposażeniem dydaktycznym i multimedialnym.
A co po studiach:
Absolwent kierunku dietetyka przygotowany jest do podjęcia nauki na studiach drugiego stopnia lub studiach podyplomowych. Absolwenci znajdą zatrudnienie w: oddziałach szpitalnych, przychodniach, zakładach żywienia zbiorowego typu otwartego i zamkniętego, interdyscyplinarnych zespołach zajmujących się edukacją prozdrowotną, a także w jednostkach naukowych.
Dietetyka kliniczna
Zdobyte kwalifikacje umożliwiają zatrudnienie absolwenta w oddziałach szpitalnych; poradniach podstawowej opieki zdrowotnej i specjalistycznych (diabetologicznej, chorób metabolicznych, alergologicznej, gastroenterologicznej, pediatrycznej), w poradniach dietetycznych i gabinetach odnowy biologicznej, placówkach sportowych (klinikach sportowych, fitness klubach, siłowniach), firmach zajmujących się cateringiem dietetycznym, firmach farmaceutycznych produkujących preparaty do żywienia dojelitowego i pozajelitowego, firmach produkujących żywność specjalnego przeznaczenia i suplementy diety.
Dietetyka w sporcie
Absolwenci kierunku dietetyka ze specjalnością dietetyka w sporcie mogą znaleźć zatrudnienie w różnych sektorach, które wymagają specjalistycznej wiedzy z zakresu żywienia w sporcie np. klubach i federacjach sportowych, centrach treningowych i siłowniach, klinikach sportowych i ośrodkach rehabilitacyjnych, instytucjach edukacyjnych, firmach zajmujących się żywnością i suplementami, mediach i portalach internetowych.
Psychodietetyka
Zdobyta przez absolwentów wiedza, umiejętności oraz kompetencje pozwolą na ich zatrudnienie w jednostkach publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, poradniach dietetycznych dla dzieci i dorosłych, poradniach zdrowia psychicznego, firmach zajmujących się profilaktyką i edukacją żywieniową dzieci i młodzieży, instytutach badawczych, wydziałach zdrowia samorządów terytorialnych, organizacjach konsumenckich pożytku publicznego, klinikach odchudzania, ośrodkach zdrowia psychicznego. Absolwenci mogą również pracować jako niezależni konsultanci.
Kierunek realizowany jest przez:
Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu
Piekarska 18, 41-902 Bytom
Adres poczty elektronicznej: dziekanatwzpb@sum.edu.pl
Telefon: 32 397 65 26/36
DIETETYKA – studia I stopnia, niestacjonarne
Jak długo trwają studia?
6 semestrów
Opis kierunku:
Nadrzędnym celem kształcenia jest przygotowanie wykwalifikowanej kadry dla podmiotu, który zajmuje się problematyką żywienia człowieka zdrowego i chorego. Ponadto absolwenci znajdą zatrudnienie w nadzorowaniu procesów związanych z prawidłowym i bezpiecznym żywieniem (instytucje ochrony zdrowia, struktury Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zakłady żywienia zbiorowego).
Ukończenie studiów pierwszego stopnia kierunku dietetyka umożliwia promocję i poradnictwo w zakresie racjonalnego odżywiania, podejmowanie indywidualnej działalności skierowanej na profilaktykę zaburzeń stanu zdrowia związanych z odżywianiem oraz prowadzenie badań naukowych w tym zakresie.
Specjalista dietetyk, posiada umiejętności wykorzystania wiedzy w działaniach praktycznych oraz edukacji osób zdrowych i chorych. Program studiów obejmuje przedmioty z zakresu nauk teoretycznych (nauki medyczne i nauki o zdrowiu) oraz zajęcia praktyczne (technologię żywności i potraw oraz towaroznawstwo). Praktyczne zastosowanie zdobytej wiedzy realizowane jest w trakcie zajęć klinicznych i praktyk zawodowych w zakładach opieki zdrowotnej oraz zakładach żywienia zbiorowego.
Specjalność dietetyka kliniczna
Studia umożliwią pozyskanie umiejętności w zakresie przeprowadzania wywiadu medycznego i żywieniowego, dokonywania oceny sposobu żywienia oraz stanu odżywienia, a także dokonywania pomiarów antropometrycznych i analizowania wyników badań laboratoryjnych oraz współpracy w zespole terapeutycznym. Ponadto, studenci uczą się stosowania diet w różnych jednostkach chorobowych z uwzględnieniem interakcji żywieniowych z lekami, określania zasadności diety, planowania i wdrażania odpowiednich postępowań żywieniowych w celu zapobiegania chorobom dietozależnym oraz ich leczenia i edukacji w tym zakresie.
Specjalność dietetyka w sporcie
Kierunek dietetyka ze specjalnością dietetyka w sporcie to obszar nauki łączący wiedzę z zakresu żywienia i dietetyki z potrzebami sportowców oraz osób pragnących poprawić swoją wydolność fizyczną i osiągnięcia sportowe. Jest to specjalność skupiająca się na dostarczaniu optymalnego wsparcia żywieniowego, które umożliwia osiąganie celów zdrowotnych oraz sportowych tj. zapewnienie odpowiedniej regeneracji, zwiększenie możliwości wysiłkowych, czy modyfikację składu masy ciała. Studenci tej specjalności zdobywają dogłębną wiedzę na temat metabolizmu w warunkach spoczynku oraz podczas wysiłku fizycznego, ponadto uczą się analizować indywidualne potrzeby żywieniowe sportowców i osób aktywnych fizycznie, biorąc pod uwagę rodzaj aktywności, intensywność oraz czas trwania treningów. W ramach specjalności studenci zdobywają wiedzę na temat suplementacji, uczą się, jak dostosować żywienie do okresów specjalnych, takich jak przygotowania do zawodów, fazy intensywnych treningów czy okresów regeneracji. Kierunek dietetyka ze specjalnością dietetyka w sporcie jest kierowany do osób zainteresowanych połączeniem sportu z wiedzą z zakresu żywienia i dietetyki w celu osiąganiu najlepszych wyników sportowych poprzez optymalizację diety i nawyków żywieniowych.
Specjalność psychodietetyka
Dietetyka ze specjalnością psychodietetyka to obszar nauki łączący wiedzę z zakresu dietetyki z elementami psychologii. Głównym celem psychodietetyki jest zrozumienie, jak procesy psychiczne wpływają na nawyki żywieniowe, wybory żywieniowe, a także jak można efektywnie wspierać zachowania żywieniowe w celu poprawy ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia. Studenci tej specjalności zdobywają wiedzę z zakresu prawidłowego odżywiania się, chorób dietozależnych oraz zachowań zdrowotnych. Ponadto uczą się jak oddziaływać na jednostki i grupy, aby wspomagać zmianę sposobu żywienia oraz jak motywować do zmiany. W ramach specjalności studenci zdobywają umiejętność interdyscyplinarnego podejścia do przyczyn pewnych zachowań żywieniowych, ich wzorców i sposobów ich modyfikacji. Psychodietetyka skupia się na psychologii zmiany, badając, jak skutecznie wprowadzać i utrzymać zmiany wykorzystując do tego techniki motywacyjne czy stawianie celów. Kierunek dietetyka ze specjalnością psychodietetyka łącząc wiedzę z zakresu dietetyki i psychologii kierowany jest do osób zainteresowanych holistycznym podejściem do zdrowia. Kierunek ten pozwala zrozumieć jak poprawić zdrowie psychiczne i fizyczne poprzez wpływ na zachowania żywieniowe.
Gdzie i jak są realizowane zajęcia:
Zajęcia odbywają się w formie wykładów, seminariów i ćwiczeń, w tym ćwiczeń praktycznych w oddziałach szpitalnych, laboratoriach i pracowniach kształcenia kierunkowego pod nadzorem wykładowcy oraz w formie praktyk zawodowych.
Wykłady i ćwiczenia odbywają się w bardzo dobrze przygotowanych salach wykładowych i pracowniach kierunkowych, dysponujących nowoczesnym wyposażeniem dydaktycznym i multimedialnym.
A co po studiach:
Absolwent kierunku dietetyka przygotowany jest do podjęcia nauki na studiach drugiego stopnia lub studiach podyplomowych. Absolwenci znajdą zatrudnienie w: oddziałach szpitalnych, przychodniach, zakładach żywienia zbiorowego typu otwartego i zamkniętego, interdyscyplinarnych zespołach zajmujących się edukacją prozdrowotną, a także w jednostkach naukowych.
Dietetyka kliniczna
Zdobyte kwalifikacje umożliwiają zatrudnienie absolwenta w oddziałach szpitalnych; poradniach podstawowej opieki zdrowotnej i specjalistycznych (diabetologicznej, chorób metabolicznych, alergologicznej, gastroenterologicznej, pediatrycznej), w poradniach dietetycznych i gabinetach odnowy biologicznej, placówkach sportowych (klinikach sportowych, fitness klubach, siłowniach), firmach zajmujących się cateringiem dietetycznym, firmach farmaceutycznych produkujących preparaty do żywienia dojelitowego i pozajelitowego, firmach produkujących żywność specjalnego przeznaczenia i suplementy diety.
Dietetyka w sporcie
Absolwenci kierunku dietetyka ze specjalnością dietetyka w sporcie mogą znaleźć zatrudnienie w różnych sektorach, które wymagają specjalistycznej wiedzy z zakresu żywienia w sporcie np. klubach i federacjach sportowych, centrach treningowych i siłowniach, klinikach sportowych i ośrodkach rehabilitacyjnych, instytucjach edukacyjnych, firmach zajmujących się żywnością i suplementami, mediach i portalach internetowych.
Psychodietetyka
Zdobyta przez absolwentów wiedza, umiejętności oraz kompetencje pozwolą na ich zatrudnienie w jednostkach publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, poradniach dietetycznych dla dzieci i dorosłych, poradniach zdrowia psychicznego, firmach zajmujących się profilaktyką i edukacją żywieniową dzieci i młodzieży, instytutach badawczych, wydziałach zdrowia samorządów terytorialnych, organizacjach konsumenckich pożytku publicznego, klinikach odchudzania, ośrodkach zdrowia psychicznego. Absolwenci mogą również pracować jako niezależni konsultanci.
Kierunek realizowany jest przez:
Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu
Piekarska 18, 41-902 Bytom
Adres poczty elektronicznej: dziekanatwzpb@sum.edu.pl
Telefon: 32 397 65 26/36
DIETETYKA – studia II stopnia, stacjonarne
Jak długo trwają studia?
4 semestry
Opis kierunku:
W toku studiów II stopnia absolwenci kierunku dietetyka uzyskują specjalistyczną, pogłębioną wiedzę, umiejętności i kompetencje w zakresie:
– planowania i wdrażania opartego o podstawy naukowe żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dla zróżnicowanych pod względem wieku, zawodu oraz warunków życia grup ludności;
– profilaktyki i leczenia dietetycznego chorób żywieniowo-zależnych;
– przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet;
– rozpoznawania, zapobiegania i leczenia niedożywienia, w tym niedożywienia szpitalnego;
– oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i zapotrzebowania na makro- i mikroskładniki odżywcze pacjentów;
– stosowania żywienia klinicznego z wykorzystaniem diet naturalnych oraz produktów leczniczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego w leczeniu chorób przebiegających z niedożywieniem lub powstających na tle wadliwego żywienia i chorób;
– prowadzenia edukacji zdrowotnej w zakresie zasad prawidłowego żywienia oraz prowadzenia dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów;
– prowadzenia badań w dziedzinie żywności i żywienia;
– kontroli jakości żywności, warunków jej przechowywania i produkcji potraw;
– podstaw marketingu, prawa żywnościowego oraz prawa i ekonomiki w ochronie zdrowia.
Studenci mają możliwość dokonania wyboru jednej z poniższych specjalności:
Specjalność dietetyka pediatryczna
Specjalność dietetyka pediatryczna łączy w sobie wiedzę z zakresu planowania żywienia zbiorowego dla dzieci, kobiet ciężarnych, karmiących i niemowląt oraz specjalistyczne umiejętności kliniczne w obszarze żywienia dzieci. Studenci zdobywają kompleksową wiedzę z analizy jakości produktów spożywczych, ich znaczenia w diecie dziecka oraz prowadzenia dietoterapii w przypadkach niedożywienia i innych schorzeniach żywieniowych. Specjalność ta obejmuje również zagadnienia związane z suplementacją, żywieniem pozajelitowym i dojelitowym oraz organizacją pracy w placówkach żywienia zbiorowego. Absolwenci tej specjalności posiadają umiejętności planowania jadłospisów dla placówek żywienia zbiorowego, prowadzenia poradnictwa żywieniowego oraz opracowywania instrukcji dla personelu odpowiedzialnego za opiekę żywieniową.
Specjalność dietetyka pediatryczna kładzie duży nacisk na indywidualne podejście do każdego dziecka, uwzględniając jego potrzeby żywieniowe, preferencje smakowe oraz ewentualne problemy zdrowotne.
Absolwenci tej specjalności posiadają wiedzę i umiejętności nie tylko w zakresie zdrowego żywienia dzieci, ale także w prowadzeniu dietoterapii w przypadku różnych chorób i zaburzeń żywieniowych.
Specjalność ta obejmuje także prowadzenie badań naukowych w zakresie żywienia dzieci oraz śledzenie najnowszych trendów i odkryć naukowych w dziedzinie dietetyki pediatrycznej, co pozwala na ciągłe doskonalenie praktyki klinicznej i edukacyjnej.
W pracy nad zdrowiem i odpowiednim żywieniem dzieci istotna jest także współpraca z innymi specjalistami, takimi jak lekarze pediatrzy, psycholodzy dziecięcy czy terapeuci zajęciowi, co zapewnia kompleksową opiekę nad małym pacjentem.
Istotnym elementem pracy specjalisty od żywienia dzieci jest również umiejętność edukacji rodziców i opiekunów na temat właściwego żywienia dzieci, roli różnych składników odżywczych w diecie oraz sposobów wprowadzania zdrowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat oraz w promowaniu zdrowego stylu życia poprzez organizowanie edukacyjnych kampanii, warsztatów czy wykładów dla rodziców, dzieci i młodzieży.
Specjalność dietetyka onkologiczna
Absolwent specjalności dietetyka onkologiczna posiada wiedzę w zakresie szeroko pojętej działalności około onkologicznej w tym zasad klasyfikacji, leczenia, objawów i patogenezy nowotworów złośliwych. Dzięki temu zna zaawansowane metody planowania diety w trakcie leczenia systemowego oraz zasad żywienia pacjenta z chorobą nowotworową zależnie od rodzaju i lokalizacji nowotworu oraz zastosowanego leczenia choroby nowotworowej. Student poznaje także zasady żywienia klinicznego obejmującego żywienie pozajelitowe i dojelitowe z wykorzystaniem diet przemysłowych w zapobieganiu i leczeniu niedożywienia oraz stosowanie suplementów diety i żywności specjalnego medycznego przeznaczenia. Absolwent zdobywa również wiedzę w zakresie efektywnej komunikacji z pacjentem onkologicznym oraz poznaje techniki wsparcia psychodietetycznego pacjenta onkologicznego. Zdobyta wiedza, przekłada się na umiejętności absolwenta w tym: rozpoznanie pacjenta z niedożywieniem (wdrożenie działania), prowadzenie poradnictwa żywieniowego oraz planowanie i prowadzenie opieki żywieniowej nad pacjentami w szpitalu (w hospicjum), opracowanie zaleceń dietetycznych łagodzących skutki uboczne stosowanego leczenia choroby nowotworowej, opracowanie jasnych i zrozumiałych instrukcji dla personelu realizującego opiekę żywieniową, efektywną komunikację i wsparcie psychodietetyczne pacjenta onkologicznego.
Specjalność psychodietetyka
Dietetyka ze specjalnością psychodietetyka to obszar nauki łączący wiedzę z zakresu dietetyki z elementami psychologii. Głównym celem psychodietetyki jest zrozumienie, jak procesy psychiczne wpływają na nawyki żywieniowe, wybory żywnościowe, a także jak można efektywnie wspierać zachowania żywieniowe w celu poprawy ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia. Studenci tej specjalności zdobywają wiedzę z zakresu prawidłowego odżywiania się, chorób dietozależnych oraz zachowań zdrowotnych ponadto uczą się jak oddziaływać na jednostki i grupy, aby wspomagać zmianę sposobu żywienia oraz motywować do zmiany. W ramach specjalności studenci zdobywają umiejętności interdyscyplinarnego podejścia do przyczyn pewnych zachowań żywieniowych, ich wzorców i sposobów ich modyfikacji. Psychodietetyka skupia się na psychologii zmiany, badając, jak skutecznie wprowadzać i utrzymać zmiany wykorzystując do tego techniki motywacyjne czy stawianie celów. Kierunek dietetyka ze specjalnością psychodietetyka kierowany jest do osób zainteresowanych holistycznym podejściem do zdrowia łącząc wiedzę z zakresu dietetyki i psychologii. Kierunek ten pozwala zrozumieć w jaki sposób poprawić zdrowie psychiczne i fizyczne poprzez wpływ na zachowania żywieniowe. Absolwenci zdobywają wiedzę w zakresie m.in. metod oddziaływania na jednostki i grupy, w celu wspomagania zmiany sposobu żywienia oraz metod analizy jakości poszczególnych grup produktów spożywczych. Dzięki temu, absolwenci specjalności psychodietetyka są w pełni przygotowani do nawiązania relacji z pacjentem potrzebującym pomocy dietetyka, wykorzystania metod psychologicznych pozwalających na podtrzymanie relacji z pacjentem, zaplanowania etapów pracy z pacjentem z zaburzeniami odżywiania i odchudzającym się oraz prowadzenia poradnictwa żywieniowego czy planowania i prowadzenia opieki żywieniowej nad pacjentami w różnym wieku.
Specjalność dietetyka w sporcie
Studia magisterskie na kierunku dietetyka specjalność dietetyka w sporcie to program edukacyjny, który integruje wiedzę z zakresu żywienia i fizjologii z praktycznymi umiejętnościami niezbędnymi do pracy z osobami aktywnymi fizycznie i sportowcami. Specjalność ta przygotowuje absolwentów do świadczenia wysokiej jakości usług doradczych w zakresie żywienia i zdrowego stylu życia w kontekście aktywności fizycznej i sportu. Zajęcia dydaktyczne z zakresu fizjologii, metabolizmu oraz żywienia realizowane w ramach specjalności pozwalają studentom na zrozumienie kompleksowych aspektów wpływu diety na wydajność fizyczną. Studenci zdobywają umiejętności w zakresie analizy indywidualnych potrzeb żywieniowych sportowców oraz osób aktywnych fizycznie, umożliwiając dostosowanie planów dietetycznych do konkretnych celów, typu aktywności i preferencji żywieniowych. Ponadto poznają zagadnienia związane z suplementacją w sporcie, rolą suplementów i bezpiecznym ich stosowaniem w celu poprawy wydajności i regeneracji organizmu. Studia obejmują także zagadnienia związane z planowaniem żywienia w okresach specjalnych, takich jak okresy intensywnych treningów, przygotowanie do zawodów czy okresy regeneracji, co pozwala na optymalne wsparcie procesów adaptacyjnych organizmu. Dietetyka ze specjalnością dietetyka w sporcie to kierunek przeznaczony dla osób zainteresowanych zdobywaniem zaawansowanej wiedzy i umiejętności w zakresie żywienia i dietetyki, które mogą być wykorzystane do wspierania sportowców oraz osób aktywnych fizycznie w osiąganiu ich celów związanych z wydajnością fizyczną i sportową.
Zdobyta przez absolwentów wiedza, umiejętności oraz kompetencje pozwolą na ich zatrudnienie w: poradniach dietetycznych, ośrodkach sportowych, rekreacyjnych i rehabilitacyjnych, gabinetach odnowy biologicznej, klubach fitness, firmach zajmujących się profilaktyką i edukacją żywieniową, publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, firmach farmaceutycznych produkujących preparaty dla sportowców, firmach cateringowych, mediach i portalach internetowych.
Specjalność dietetyka bariatryczna i chorób metabolicznych
Nadwaga i otyłość stanowią poważne wyzwanie we współczesnym społeczeństwie. Specjalność dietetyka bariatryczna i chorób metabolicznych zapewnia absolwentom wiedzę na temat wzajemnych zależności pomiędzy mechanizmami powodującymi otyłość oraz jej skutkami klinicznymi i narządowymi. Pozwala także na poznanie sposobów oraz zasad kwalifikacji do leczenia operacyjnego otyłości, wskazań i przeciwwskazań do zabiegów chirurgii bariatrycznej czy konsekwencji klinicznych i żywieniowych po zabiegu bariatrycznym. Po ukończeniu specjalności dietetyka bariatryczna i chorób metabolicznych student posiada umiejętności w zakresie: planowania postępowania żywieniowego i psychodietetycznego dla pacjenta z chorobami metabolicznymi, pacjenta przygotowującego się do zabiegu bariatrycznego oraz dla pacjenta po zabiegu bariatrycznym, skutecznej motywacji pacjenta do zmiany zachowań żywieniowych, oraz prowadzenia samodzielnego poradnictwa żywieniowego dla pacjentów ze schorzeniami metabolicznymi oraz pacjentów po zabiegu bariatrycznym.
Gdzie i jak są realizowane zajęcia:
Zajęcia odbywają się w formie wykładów, seminariów i ćwiczeń, w tym ćwiczeń praktycznych w oddziałach szpitalnych, laboratoriach i pracowniach kształcenia kierunkowego pod nadzorem wykładowcy oraz w formie praktyk zawodowych.
Wykłady i ćwiczenia odbywają się w bardzo dobrze przygotowanych salach wykładowych i pracowniach kierunkowych, dysponujących nowoczesnym wyposażeniem dydaktycznym i multimedialnym.
A co po studiach:
Zdobyte kwalifikacje umożliwiają zatrudnienie absolwenta w publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, działach żywienia w placówkach żywienia zbiorowego typu zamkniętego i otwartego (szpitale, przedszkola, szkoły, domy pomocy społecznej, sanatoria, więzienia, restauracje, firmy cateringowe), poradniach dietetycznych i gabinetach odnowy biologicznej, placówkach sportowych (kliniki sportowe, fitness kluby, siłownie), firmach farmaceutycznych produkujących preparaty do żywienia dojelitowego i pozajelitowego, firmach produkujących żywność specjalnego przeznaczenia, wydziałach zdrowia samorządów terytorialnych, stacjach sanitarno-epidemiologicznych, organizacjach konsumenckich oraz pożytku publicznego, firmach zajmujących się profilaktyką i edukacją żywieniową, instytutach badawczych oraz w instytucjach zajmujących się systemami zapewniania właściwej jakości żywności.
Specjalność dietetyka pediatryczna
Zdobyta wiedza i umiejętności pozwalają absolwentom specjalności dietetyka pediatryczna na pracę w różnorodnych instytucjach, w tym: publicznych i niepublicznych placówkach opieki zdrowotnej, szpitalach pediatrycznych, żłobkach, przedszkolach, szkołach, sanatoriach, restauracjach, firmach cateringowych, poradniach dietetycznych, placówkach sportowych, firmach farmaceutycznych produkujących preparaty dla dzieci, zakładach produkcji żywności specjalnego przeznaczenia,firmach zajmujących się profilaktyką i edukacją żywieniową dzieci, oraz instytucjach zajmujących się zapewnianiem właściwej jakości żywności dla dzieci.
Specjalność dietetyka onkologiczna
Zdobyta przez absolwentów wiedza, umiejętności oraz kompetencje pozwolą na organizowanie, prowadzenie i zarządzanie poradnią dietetyczną, działem żywienia lub zatrudnienie w następujących jednostkach: publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, działach żywienia w placówkach żywienia zbiorowego typu zamkniętego, poradniach dietetycznych i w wielu innych.
Specjalność psychodietetyka
Zdobyta przez absolwentów wiedza, umiejętności oraz kompetencje pozwolą na ich zatrudnienie w następujących jednostkach: publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, poradniach dietetycznych dla dzieci i dorosłych, poradniach zdrowia psychicznego, firmach zajmujących się profilaktyką i edukacją żywieniową dzieci i młodzieży, klinikach odchudzania, ośrodkach zdrowia psychicznego. Absolwenci mogą również podjąć pracę jako niezależni konsultanci.
Specjalność dietetyka w sporcie
Zdobyta przez absolwentów wiedza, umiejętności oraz kompetencje pozwolą na ich zatrudnienie w: poradniach dietetycznych, ośrodkach sportowych, rekreacyjnych i rehabilitacyjnych, gabinetach odnowy biologicznej, klubach fitness, firmach zajmujących się profilaktyką i edukacją żywieniową, publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, firmach farmaceutycznych produkujących preparaty dla sportowców, firmach cateringowych, mediach i portalach internetowych.
Specjalność dietetyka bariatryczna i chorób metabolicznych
publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, działach żywienia w placówkach żywienia zbiorowego typu zamkniętego, poradniach dietetycznych, placówkach sportowych (kluby fitness, siłownie) i w wielu innych.
Kierunek realizowany jest przez:
Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu
Piekarska 18, 41-902 Bytom
Adres poczty elektronicznej: dziekanatwzpb@sum.edu.pl
Telefon: 32 397 65 26/36
DIETETYKA – studia II stopnia, niestacjonarne
Jak długo trwają studia?
4 semestry
Opis kierunku:
W toku studiów II stopnia absolwenci kierunku dietetyka uzyskują specjalistyczną, pogłębioną wiedzę, umiejętności i kompetencje w zakresie:
– planowania i wdrażania opartego o podstawy naukowe żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dla zróżnicowanych pod względem wieku, zawodu oraz warunków życia grup ludności;
– profilaktyki i leczenia dietetycznego chorób żywieniowo-zależnych;
– przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet;
– rozpoznawania, zapobiegania i leczenia niedożywienia, w tym niedożywienia szpitalnego;
– oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i zapotrzebowania na makro- i mikroskładniki odżywcze pacjentów;
– stosowania żywienia klinicznego z wykorzystaniem diet naturalnych oraz produktów leczniczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego w leczeniu chorób przebiegających z niedożywieniem lub powstających na tle wadliwego żywienia i chorób;
– prowadzenia edukacji zdrowotnej w zakresie zasad prawidłowego żywienia oraz prowadzenia dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów;
– prowadzenia badań w dziedzinie żywności i żywienia;
– kontroli jakości żywności, warunków jej przechowywania i produkcji potraw;
– podstaw marketingu, prawa żywnościowego oraz prawa i ekonomiki w ochronie zdrowia.
Studenci mają możliwość dokonania wyboru jednej z poniższych specjalności:
Specjalność dietetyka pediatryczna
Specjalność dietetyka pediatryczna łączy w sobie wiedzę z zakresu planowania żywienia zbiorowego dla dzieci, kobiet ciężarnych, karmiących i niemowląt oraz specjalistyczne umiejętności kliniczne w obszarze żywienia dzieci. Studenci zdobywają kompleksową wiedzę z analizy jakości produktów spożywczych, ich znaczenia w diecie dziecka oraz prowadzenia dietoterapii w przypadkach niedożywienia i innych schorzeniach żywieniowych. Specjalność ta obejmuje również zagadnienia związane z suplementacją, żywieniem pozajelitowym i dojelitowym oraz organizacją pracy w placówkach żywienia zbiorowego. Absolwenci tej specjalności posiadają umiejętności planowania jadłospisów dla placówek żywienia zbiorowego, prowadzenia poradnictwa żywieniowego oraz opracowywania instrukcji dla personelu odpowiedzialnego za opiekę żywieniową.
Specjalność dietetyka pediatryczna kładzie duży nacisk na indywidualne podejście do każdego dziecka, uwzględniając jego potrzeby żywieniowe, preferencje smakowe oraz ewentualne problemy zdrowotne.
Absolwenci tej specjalności posiadają wiedzę i umiejętności nie tylko w zakresie zdrowego żywienia dzieci, ale także w prowadzeniu dietoterapii w przypadku różnych chorób i zaburzeń żywieniowych.
Specjalność ta obejmuje także prowadzenie badań naukowych w zakresie żywienia dzieci oraz śledzenie najnowszych trendów i odkryć naukowych w dziedzinie dietetyki pediatrycznej, co pozwala na ciągłe doskonalenie praktyki klinicznej i edukacyjnej.
W pracy nad zdrowiem i odpowiednim żywieniem dzieci istotna jest także współpraca z innymi specjalistami, takimi jak lekarze pediatrzy, psycholodzy dziecięcy czy terapeuci zajęciowi, co zapewnia kompleksową opiekę nad małym pacjentem.
Istotnym elementem pracy specjalisty od żywienia dzieci jest również umiejętność edukacji rodziców i opiekunów na temat właściwego żywienia dzieci, roli różnych składników odżywczych w diecie oraz sposobów wprowadzania zdrowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat oraz w promowaniu zdrowego stylu życia poprzez organizowanie edukacyjnych kampanii, warsztatów czy wykładów dla rodziców, dzieci i młodzieży.
Specjalność dietetyka onkologiczna
Absolwent specjalności dietetyka onkologiczna posiada wiedzę w zakresie szeroko pojętej działalności około onkologicznej w tym zasad klasyfikacji, leczenia, objawów i patogenezy nowotworów złośliwych. Dzięki temu zna zaawansowane metody planowania diety w trakcie leczenia systemowego oraz zasad żywienia pacjenta z chorobą nowotworową zależnie od rodzaju i lokalizacji nowotworu oraz zastosowanego leczenia choroby nowotworowej. Student poznaje także zasady żywienia klinicznego obejmującego żywienie pozajelitowe i dojelitowe z wykorzystaniem diet przemysłowych w zapobieganiu i leczeniu niedożywienia oraz stosowanie suplementów diety i żywności specjalnego medycznego przeznaczenia. Absolwent zdobywa również wiedzę w zakresie efektywnej komunikacji z pacjentem onkologicznym oraz poznaje techniki wsparcia psychodietetycznego pacjenta onkologicznego. Zdobyta wiedza, przekłada się na umiejętności absolwenta w tym: rozpoznanie pacjenta z niedożywieniem (wdrożenie działania), prowadzenie poradnictwa żywieniowego oraz planowanie i prowadzenie opieki żywieniowej nad pacjentami w szpitalu (w hospicjum), opracowanie zaleceń dietetycznych łagodzących skutki uboczne stosowanego leczenia choroby nowotworowej, opracowanie jasnych i zrozumiałych instrukcji dla personelu realizującego opiekę żywieniową, efektywną komunikację i wsparcie psychodietetyczne pacjenta onkologicznego.
Specjalność psychodietetyka
Dietetyka ze specjalnością psychodietetyka to obszar nauki łączący wiedzę z zakresu dietetyki z elementami psychologii. Głównym celem psychodietetyki jest zrozumienie, jak procesy psychiczne wpływają na nawyki żywieniowe, wybory żywnościowe, a także jak można efektywnie wspierać zachowania żywieniowe w celu poprawy ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia. Studenci tej specjalności zdobywają wiedzę z zakresu prawidłowego odżywiania się, chorób dietozależnych oraz zachowań zdrowotnych ponadto uczą się jak oddziaływać na jednostki i grupy, aby wspomagać zmianę sposobu żywienia oraz motywować do zmiany. W ramach specjalności studenci zdobywają umiejętności interdyscyplinarnego podejścia do przyczyn pewnych zachowań żywieniowych, ich wzorców i sposobów ich modyfikacji. Psychodietetyka skupia się na psychologii zmiany, badając, jak skutecznie wprowadzać i utrzymać zmiany wykorzystując do tego techniki motywacyjne czy stawianie celów. Kierunek dietetyka ze specjalnością psychodietetyka kierowany jest do osób zainteresowanych holistycznym podejściem do zdrowia łącząc wiedzę z zakresu dietetyki i psychologii. Kierunek ten pozwala zrozumieć w jaki sposób poprawić zdrowie psychiczne i fizyczne poprzez wpływ na zachowania żywieniowe. Absolwenci zdobywają wiedzę w zakresie m.in. metod oddziaływania na jednostki i grupy, w celu wspomagania zmiany sposobu żywienia oraz metod analizy jakości poszczególnych grup produktów spożywczych. Dzięki temu, absolwenci specjalności psychodietetyka są w pełni przygotowani do nawiązania relacji z pacjentem potrzebującym pomocy dietetyka, wykorzystania metod psychologicznych pozwalających na podtrzymanie relacji z pacjentem, zaplanowania etapów pracy z pacjentem z zaburzeniami odżywiania i odchudzającym się oraz prowadzenia poradnictwa żywieniowego czy planowania i prowadzenia opieki żywieniowej nad pacjentami w różnym wieku.
Specjalność dietetyka w sporcie
Studia magisterskie na kierunku dietetyka specjalność dietetyka w sporcie to program edukacyjny, który integruje wiedzę z zakresu żywienia i fizjologii z praktycznymi umiejętnościami niezbędnymi do pracy z osobami aktywnymi fizycznie i sportowcami. Specjalność ta przygotowuje absolwentów do świadczenia wysokiej jakości usług doradczych w zakresie żywienia i zdrowego stylu życia w kontekście aktywności fizycznej i sportu. Zajęcia dydaktyczne z zakresu fizjologii, metabolizmu oraz żywienia realizowane w ramach specjalności pozwalają studentom na zrozumienie kompleksowych aspektów wpływu diety na wydajność fizyczną. Studenci zdobywają umiejętności w zakresie analizy indywidualnych potrzeb żywieniowych sportowców oraz osób aktywnych fizycznie, umożliwiając dostosowanie planów dietetycznych do konkretnych celów, typu aktywności i preferencji żywieniowych. Ponadto poznają zagadnienia związane z suplementacją w sporcie, rolą suplementów i bezpiecznym ich stosowaniem w celu poprawy wydajności i regeneracji organizmu. Studia obejmują także zagadnienia związane z planowaniem żywienia w okresach specjalnych, takich jak okresy intensywnych treningów, przygotowanie do zawodów czy okresy regeneracji, co pozwala na optymalne wsparcie procesów adaptacyjnych organizmu. Dietetyka ze specjalnością dietetyka w sporcie to kierunek przeznaczony dla osób zainteresowanych zdobywaniem zaawansowanej wiedzy i umiejętności w zakresie żywienia i dietetyki, które mogą być wykorzystane do wspierania sportowców oraz osób aktywnych fizycznie w osiąganiu ich celów związanych z wydajnością fizyczną i sportową.
Zdobyta przez absolwentów wiedza, umiejętności oraz kompetencje pozwolą na ich zatrudnienie w: poradniach dietetycznych, ośrodkach sportowych, rekreacyjnych i rehabilitacyjnych, gabinetach odnowy biologicznej, klubach fitness, firmach zajmujących się profilaktyką i edukacją żywieniową, publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, firmach farmaceutycznych produkujących preparaty dla sportowców, firmach cateringowych, mediach i portalach internetowych.
Specjalność dietetyka bariatryczna i chorób metabolicznych
Nadwaga i otyłość stanowią poważne wyzwanie we współczesnym społeczeństwie. Specjalność dietetyka bariatryczna i chorób metabolicznych zapewnia absolwentom wiedzę na temat wzajemnych zależności pomiędzy mechanizmami powodującymi otyłość oraz jej skutkami klinicznymi i narządowymi. Pozwala także na poznanie sposobów oraz zasad kwalifikacji do leczenia operacyjnego otyłości, wskazań i przeciwwskazań do zabiegów chirurgii bariatrycznej czy konsekwencji klinicznych i żywieniowych po zabiegu bariatrycznym. Po ukończeniu specjalności dietetyka bariatryczna i chorób metabolicznych student posiada umiejętności w zakresie: planowania postępowania żywieniowego i psychodietetycznego dla pacjenta z chorobami metabolicznymi, pacjenta przygotowującego się do zabiegu bariatrycznego oraz dla pacjenta po zabiegu bariatrycznym, skutecznej motywacji pacjenta do zmiany zachowań żywieniowych, oraz prowadzenia samodzielnego poradnictwa żywieniowego dla pacjentów ze schorzeniami metabolicznymi oraz pacjentów po zabiegu bariatrycznym.
Gdzie i jak są realizowane zajęcia:
Zajęcia odbywają się w formie wykładów, seminariów i ćwiczeń, w tym ćwiczeń praktycznych w oddziałach szpitalnych, laboratoriach i pracowniach kształcenia kierunkowego pod nadzorem wykładowcy oraz w formie praktyk zawodowych.
Wykłady i ćwiczenia odbywają się w bardzo dobrze przygotowanych salach wykładowych i pracowniach kierunkowych, dysponujących nowoczesnym wyposażeniem dydaktycznym i multimedialnym.
A co po studiach:
Zdobyte kwalifikacje umożliwiają zatrudnienie absolwenta w publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, działach żywienia w placówkach żywienia zbiorowego typu zamkniętego i otwartego (szpitale, przedszkola, szkoły, domy pomocy społecznej, sanatoria, więzienia, restauracje, firmy cateringowe), poradniach dietetycznych i gabinetach odnowy biologicznej, placówkach sportowych (kliniki sportowe, fitness kluby, siłownie), firmach farmaceutycznych produkujących preparaty do żywienia dojelitowego i pozajelitowego, firmach produkujących żywność specjalnego przeznaczenia, wydziałach zdrowia samorządów terytorialnych, stacjach sanitarno-epidemiologicznych, organizacjach konsumenckich oraz pożytku publicznego, firmach zajmujących się profilaktyką i edukacją żywieniową, instytutach badawczych oraz w instytucjach zajmujących się systemami zapewniania właściwej jakości żywności.
Specjalność dietetyka pediatryczna
Zdobyta wiedza i umiejętności pozwalają absolwentom specjalności dietetyka pediatryczna na pracę w różnorodnych instytucjach, w tym: publicznych i niepublicznych placówkach opieki zdrowotnej, szpitalach pediatrycznych, żłobkach, przedszkolach, szkołach, sanatoriach, restauracjach, firmach cateringowych, poradniach dietetycznych, placówkach sportowych, firmach farmaceutycznych produkujących preparaty dla dzieci, zakładach produkcji żywności specjalnego przeznaczenia,firmach zajmujących się profilaktyką i edukacją żywieniową dzieci, oraz instytucjach zajmujących się zapewnianiem właściwej jakości żywności dla dzieci.
Specjalność dietetyka onkologiczna
Zdobyta przez absolwentów wiedza, umiejętności oraz kompetencje pozwolą na organizowanie, prowadzenie i zarządzanie poradnią dietetyczną, działem żywienia lub zatrudnienie w następujących jednostkach: publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, działach żywienia w placówkach żywienia zbiorowego typu zamkniętego, poradniach dietetycznych i w wielu innych.
Specjalność psychodietetyka
Zdobyta przez absolwentów wiedza, umiejętności oraz kompetencje pozwolą na ich zatrudnienie w następujących jednostkach: publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, poradniach dietetycznych dla dzieci i dorosłych, poradniach zdrowia psychicznego, firmach zajmujących się profilaktyką i edukacją żywieniową dzieci i młodzieży, klinikach odchudzania, ośrodkach zdrowia psychicznego. Absolwenci mogą również podjąć pracę jako niezależni konsultanci.
Specjalność dietetyka w sporcie
Zdobyta przez absolwentów wiedza, umiejętności oraz kompetencje pozwolą na ich zatrudnienie w: poradniach dietetycznych, ośrodkach sportowych, rekreacyjnych i rehabilitacyjnych, gabinetach odnowy biologicznej, klubach fitness, firmach zajmujących się profilaktyką i edukacją żywieniową, publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, firmach farmaceutycznych produkujących preparaty dla sportowców, firmach cateringowych, mediach i portalach internetowych.
Specjalność dietetyka bariatryczna i chorób metabolicznych
publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, działach żywienia w placówkach żywienia zbiorowego typu zamkniętego, poradniach dietetycznych, placówkach sportowych (kluby fitness, siłownie) i w wielu innych.
Kierunek realizowany jest przez:
Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu
Piekarska 18, 41-902 Bytom
Adres poczty elektronicznej: dziekanatwzpb@sum.edu.pl
Telefon: 32 397 65 26/36